25.10.20

# 101 Geluk

Geluk en armoede. Twee woorden die niet goed samengaan. Dat snapt iedereen. Tegelijkertijd wéten we dat de echt belangrijke dingen geen geld kosten. Liefde. Aandacht. Vertrouwen. Vriendschap. Familie. 

Bij het boekenschop aan de Bredaseweg tikte ik voor drie luttele euros het kookboek La Cucina della Mamma, de geheimen van Cucina Povera, op de kop. De Romeinen hebben een gezegde: Più se spenne e pejo se magna...hoe meer u uitgeeft, hoe slechter u eet. Dolblij ben ik met dat boek. Omdat goed eten gelukkig maakt. En dat heeft niet per se met veel geld te maken.

Quiet Tilburg creëert al vijf jaar geluksmomenten voor mensen in armoede. Nu al 25.000 keer. Quiet maakt ook solidariteit zichtbaar. Bijvoorbeeld van de kapper die wekelijks iemand gratis knipt. De restaurateur die een gezin laat genieten van een trouwdag, zonder dat ze hoeven af te rekenen. Tilburgse ondernemers geven mensen in een armoedesituatie het signaal dat ze gezien worden, dat er begrip is voor hun problemen. Het kan gaan om een kapperknipbeurt, gratis fietsreparatie of kaartjes voor een evenement of voorstelling, van een keertje uiteten tot (superbelangrijk) een kinderfeestje. Een initiatief dat applaus verdient en meer aandacht. Daarom staan op zes plaatsen in de stad bouwhekken. Met informatie. Gisteren pakten ze mijn aandacht op het Pieter Vreedeplein.

[Update: het boekenschop zit nu aan de D.J. Jittastraat 2]

Geen opmerkingen: