27.12.23

Ko de Laat en Peerke Donders

 

In Stadsgezichten van Tilburg toont Ko de Laat zich een ware kroniekschrijver van Tilburg. Hij tekende het gesprek op van twee stagiaires bij de kapper. 

"Waor gaode gij oew spreekbeurt over haawe?"

"Over Peerke Donders!", sprak de stagiair triomfantelijk. 

"Peerke Donders!", smaalde haar collega met een geagiteerde zucht. 'Wè moette naa toch un spreekbeurt gaon haawe over unne meubelzaok?" 

"Nèè, Désirée!" riposteerde de stagiair even geagiteerd. "Dè is geen meubelzaok! Peerke Donders was unne priester en die is naor Suriname gegaon en toen heej-t-ie botkanker gekrege en daor is ie van geneze."

"Oôh", nam Désirée deze bondige biografie voor kennisgeving aan. "Lèèft ie dan nog?"

"Néé, Désirée", snauwde de stagiair, verbaasd over dit schrijnende gebrek aan historisch besef, terug. "Die is allang dôod! Ik zèè zelf bij dè hôske gewist waor ie vruuger gewôond hèèj en dès zoo klèèn dè ik nog gebukt naor binnen moest. Allicht lèèft ie nie mir." 

Het zijn die heerlijke kleine gesprekken waardoor je je thuis voelt in de stad. Kortgeleden schrok Ko de Laat zijn bewonderaars op met het bericht dat we een tijdje niks van hem hebben gehoord vanwege een hersentumor. Hij is inmiddels geopereerd. Dat relaas is in verschillende afleveringen te lezen op onder meer Linkedin. En op zijn eigen website.   Ben je in de buurt van Peerke Donders in Tilburg Noord dan kan het geen kwaad om een kaarsje voor Ko op te steken. 

En die stagiaires? Zouden zij het mysterie kunnen oplossen van de negen vingers van Peerke. Zie hierboven. Maak het beeld groter en tel ze maar.